Facebook

Felső légúti betegségek: nátha

 

A felső légúti megbetegedések száma az őszi-téli időszakban jelentősen megemelkedik. Különösen igaz ez akkor, ha az időjárás is kedvez a vírusok terjedésének(nyálkás, a szokásosnál melegebb hőmérséklet).

A leggyakrabban előforduló fertőzések között tartjuk számon a nátha vírusok okozta kórképeket. Náthát akár több, mint száz vírustörzs is előidézhet, jelenleg megelőzésére védőoltás nem áll rendelkezésre. Többek közt ezért is szükséges elkülöníteni az influenzától. Az influenzás megbetegedések rendszerint súlyosabbak, mint a náthás kórképek, ellene szerencsére védőoltással is védekezhetünk.

Különösen ki vannak téve a nátha vírusoknak legyengült immunrendszerű betegek, kisgyermekek, idősek, és azok, akik olyan helyen dolgoznak, ahol sok ember fordul meg, vagy jellemző a nagy közösség jelenléte. Fontos tudnunk, hogy a vírus okozta nátha önmagától is meggyógyul 5-7 nap alatt. A gyógyszertárakban kapható készítmények nátha esetében pusztán tüneti szereknek minősülnek. Segíthetnek orrfolyás, orrdugulás, torokfájás vagy köhögés esetén, de ezek a tünetek a természetes gyógyulás folyamán amúgy is megszűnnének.

Jellemző tévhit, vagy nevezhetjük tájékozottság hiányából fakadó problémának is, hogy sokan nincsenek tisztában a láz valódi fogalmával. Ha a náthát emelkedett testhő kíséri, azt jelenti, hogy a szervezet természetes védekező rendszere működésbe lépett. Hiszen a legtöbb kórokozó, baktérium vagy vírus számára a normális testhőmérséklet a kívánatos. Javasolt tehát, hogy kisebb mértékű hőemelkedést ne kezeljünk azonnal tüneti szerekkel. Lázról 38 C testhő felett beszélünk.

A nátha vezető tünete az orrfolyás

Az orrfolyás tünetként akkor jelentkezik a betegeknél, ha a szervezet hisztamint szabadít fel, hogy ekképpen védekezzen a vírusok ellen. Érdemes ügyelni arra, hogy ameddig az orrfolyás híg, áttetsző váladék formájában nyilvánul meg, addig valószínűleg nem történt bakteriális felülfertőződés. Ha az orrváladék elszíneződik, sárgássá, piszkos fehérré, vagy zöldessé válik, érdemes orvoshoz fordulni. Továbbá akkor is, ha a nátha okozta kellemetlen tünetek nem múlnak el hét nap alatt. Különböző orrcseppek alkalmazásával megelőzhető az orrmelléküreg gyulladás.

Hogyan segíthet a Sensolite kezelés?

A fényágy kezelések számos tapasztalata igazolja, hogy jó eredményeket lehet elérni vele az immunrendszere erősítésében. Így a felső légúti betegségek megelőzésében is segíthet a polarizált fényterápia, ami azonban lázas állapotban nem alkalmazható. Érdemes idejekorán gondolni a megelőzésre, hiszen az ünnepi időszakot senki sem szeretné betegen tölteni, pláne nem úgy, hogy tartania kelljen attól, hogy családtagjait is megfertőzheti.

Ugrás a lap tetejére
Hírlevél
Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás
 
Kapcsolat

 
Központjaink
 
Központjaink
Keresse fel az Önhöz legközelebbi központot! tovább