Facebook

Mentális egyensúlyunk megőrzése ősszel és télen

 

Egyes kutatások szerint minden tizedik hazai lakos szenved az őszi-téli időszakban jelentkező depressziós tünetektől. A tartós borús hangulat és a depresszió közti különbség nehezen definiálható, bár a rövid ideig tartó lehangolt állapot még nem jelent depressziót. A rossz hangulat következtében az érintettek kerülik a társaságot, motiválatlanok, elveszíthetik örömre való képességüket is. Előfordulhat figyelemzavar és a fellépő alvási zavarok sem ritkák, ha a mentális egyensúly megborul. Úgy érezhetik, hogy szinte semmihez nincs kedvük, sem pedig energiájuk.

Miért vagyunk hajlamosabbak télen a depresszív hangulatváltozásra?

Az őszi téli időszakban drasztikusan csökken a természetes napfényes órák száma. Ez a természetes, évszakváltásra jellemző folyamat hatással van a szervezet szerotoninszintjére. A szerotonin egy ingerületátvivő vegyület, mely az agyban szintetizálódik és kulcsszerepet tölt be az idegrendszer működésében. Felelős az alvás-ébrenlét ciklus szabályozásáért (a melatonin nevű hormonnal együtt), illetve a hangulati és érzelmi egyensúly fenntartásában is komoly szerepet tölt be. A mérséklődő természetes fény hatására a szerotonin mennyisége csökken az agyban, ez a folyamat pedig hangulatromláshoz, a mentális egyensúly megborulásához vezethet. A szerotoninszintet a szénhidrát dús táplálkozás is képes emelni, legjobb módszer azonban, ha még a téli időszakban is igyekszünk kihasználni a napsütötte órákat és minél több időt tölteni a szabadban. Lehetőségünk van ugyanakkor – mind megelőzésként, mind a kialakult depresszív tünetek enyhítésére – polarizált fényterápiát igénybe venni. Remek megoldás lehet erre a Sensonlite fényágy. A kezelések segítségével megelőzhetjük, hogy mentális egyensúlyunk felboruljon, de akkor is segít, ha már mentális problémák, hangulatzavarok jelentkeztek életünkben.

Említést kell tenni a melatonin nevű, a tobozmirigy által termelt hormonról is. A tobozmirigy melatonin termelése elsősorban attól függ, hogy mennyi fény jut el a tobozmirigyig. Gyenge fényhatás mellett a melatonin termelés megnő, így készíti fel testünket ez a hormon a pihenésre. Ez a magyarázata annak, hogy egy-egy sötét, borongós napon miért érezzük magunkat fáradtnak, álmosnak.

Mit tehetünk mentális egyensúlyunk megőrzése érdekében?

Életmódbeli tényezőkkel is sikeresen befolyásolhatjuk mentális egészségünket. Legyen a napirend részre a minél változatosabb, vitamindúsan táplálkozás. A rendszeres testmozgás is legyen jelen mindennapjainkban. Igénybe vehetünk Sensolite teljes testfelületre alkalmazott polarizáltfény-terápiát is, mely a polarizált fény erejével segít helyreállítani kedélyállapotunkat és megelőzni a komoly őszi-téli depressziós panaszok kialakulását, energizál, javítja a közérzetet, kedélyállapotot, mindemellett immunrendszerünket is erősítheti.

Ráadásul most ha 5 alkalmas bérletet vásárol, akkor 3 kezelést ajándékba adunk! Igényelje kuponját most: http://www.sensolite.hu/mentalis-problemak/ 

Siessen, hiszen az akció csak november 30-ig tart!

 

Ugrás a lap tetejére
Hírlevél
Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás
 
Kapcsolat

 
Központjaink
 
Központjaink
Keresse fel az Önhöz legközelebbi központot! tovább